Spaghetti alla carbonara

Dit is natuurlijk een klassieker uit de Italiaanse keuken, Eenvoudig, maar daarom juist zo lekker. Veel mensen maken deze spaghetti met room maar het orginele recept is zonder. En waag het niet om een andere spaghetti te gebruiken dan nr. 5! Want dat is natuurlijk niet volgens de regels. Er zijn nl. hier "spaghettisoorten" in vele maten van nr. 1 ( capellini) t/m nr. 13 (bavette). Voor de carbonara dus de mooie middenmaat nr. 5, in Nederland is dit behalve in speciaalzaken niet te krijgen dus een "gewoon formaat spaghetti volstaat dan ook.
Ook over het gebruik van de soort spekjes bestaan verschillen, Het lekkerst is het met guanciale, dat is het wangspek van het varken maar een pancetta, buikspek, dat makkelijker te verkrijgen is in Nederland kan uiteraard ook.

                                                                     


- 150 gram speklap/pancetta/guanciale in dunne reepjes/stukjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram spaghetti nr. 5
- 100 gram pecorino/parmigiano
- 2 biologische eieren (groot met mooie oranje dooier)
- zout/peper/peperoncino
- 2 teentjes knoflook
- platte peterselie

Bak het spek in de olie met wat peperoncino en verse knoflook. De spekjes hoeven niet helemaal knapperig te zijn. Draai het vuur uit. Doe de eieren in een kom en doe daar de geraspte pecorino of parmigiano bij. Roer dit goed door elkaar en doe daar de inmiddels wat afgekoelde spekjes bij. Kook de spaghetti en giet het af. De spaghetti mag nog wel wat vochtig zijn. Doe de spaghetti in de pan waarin je de spekjes hebt gebakken en roer daarna snel (met twee houten lepels) de inhoud van de kom doorheen. De pan mag daarbij op een heel laag vuurtje staan. Door de hitte van de spaghetti en de pan zullen de eieren half gaan stollen zodat je een saus krijgt. Serveer op voorverwarmde borden en bestrooi met wat peterselie.


                       

                                                                  Buon apetito!!!