Nieuws & Recepten

Weer op vakantie naar Italië!

Het laatste nieuws over reizen naar Italië. Bijgewerkt op 07 mei 2021

Nu het coronavirus steeds beter onder controle is, kan weer vooruit worden gekeken en vakantieplannen worden gemaakt. Als Italië jouw favoriete vakantieland is, kan je vast niet wachten om je koffers te pakken en af te reizen naar de prachtige Laars. Maar misschien heb je nog wel vragen of twijfel je over de beste bestemming? Lees verder om antwoord te vinden op al je vragen.

lemarche-kust-numana-casadeicolli
De kustlijn bij Numana, Le Marche

Hoe is de situatie nu in Italië met betrekking tot covid-19?

Al geruime tijd dalen de besmettingscijfers gestaag. Daarnaast wordt er in een flink tempo gevaccineerd. Op diverse sites wordt dagelijks bijgehouden hoeveel besmettingen er per regio zijn en hoeveel Italianen er gevaccineerd zijn. Kijk bijvoorbeeld hier voor de actuele besmettings- en vaccinatiecijfers.

Italië opent de grenzen vanaf 15 mei 2021.

Omdat de cijfers er goed uitzien, en Italië daarom graag weer internationale toeristen wil ontvangen wordt het vanaf 15 mei weer mogelijk om op vakantie te gaan naar La Bella Italia. Premier Draghi voert een nationale groene pas in, dit is een voorloper van het Europese digitale groencertificaat dat in de hele Europese Unie zal gaan gelden.

De groene pas houdt in iedereen van 2 jaar en ouder een bewijs nodig heeft van een voltooide vaccinatie of een negatieve testuitslag (een PCR of antigeentest), die niet ouder is dan 48 uur vóór moment van aankomst in Italië (bij de grens). De zelftesten die je nu overal kan kopen gelden niet. Een certificaat (verstrekt door huisarts of ziekenhuis) dat je, binnen de afgelopen 6 maanden, hersteld bent van covid-19 is voldoet wel. De quarantaineplicht vervalt hiermee. Je dient je natuurlijk wel te houden aan de voorschriften, zie verder.

Er is een app beschikbaar reopen.europa.eu/nl waarop alle actuele informatie en voorschriften per land en regio worden vermeld. Let wel op, de app wordt dagelijks bijgewerkt en geldt voor de huidige situatie. Veranderingen die door overheden worden aangekondigd vanaf een toekomstige datum worden (nog) niet vermeld.

Uitzicht op Rosora vanuit Mergo, voorjaar

Waar betekenen de kleurcodes in Italië?

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico) en wit (nauwelijks risico), met voor elke kleur andere regels. Via Covidzone.info zie je welke regio welke kleur heeft. Op één noordelijke regio, een paar regio’s in het zuiden, en de eilanden Sicilië en Sardinië is de kleurcode in het grootste deel van Italië momenteel geel.

Net als in andere landen, zoals Nederland en België, zijn er een aantal algemene voorschriften. Eén meter afstand houden, regelmatig handen wassen en het gebruik van een mondkapje binnen in openbare gelegenheden en buiten waar je je onder de mensen begeeft, zijn de meest belangrijke.

De winkels en musea zijn geopend bij kleurcode geel. Ook restaurants, ijssalons en bars zijn geopend. Restaurants bedienen tot 22.00 uur en tot 1 juni alleen buiten op het terras. Er is ook vaak een afhaalmogelijkheid. Momenteel geldt er een avondklok tussen 22.00 en 05.00 uur, maar deze zal waarschijnlijk binnenkort verdwijnen. Zie voor een overzicht welke regels er per kleurcode gelden, deze link (in het Italiaans) governo.it/it/articolo/domande-frequenti-sulle-misure-adottate- Klik op de betreffende regio voor alle maatregelen op een rijtje. Er mag vrij gereisd worden tussen de gele regio’s onderling. Voor reizen naar oranje en rode gebieden heb je een noodzakelijke reden nodig, zoals voor werk, studie of een medische reden.

Uitzicht in het voorjaar, Casa dei Colli, Le Marche

Met de auto of het vliegtuig?

Via de website nederlandwereldwijd van het ministerie van buitenlandse zaken en de pagina van de ANWB  italie/informatie kan je terecht voor de laatste informatie over het reizen naar Italië.

Met eigen vervoer kun je door de tussenliggende landen, tussen Nederland en Italië reizen. Het kan zijn dat je niet mag overnachten in een van de tussenliggende landen, informeer je daarover via bovenstaande websites.

Wil je liever met het vliegtuig? De luchtvaartmaatschappijen kondigen zelf aan wanneer en op welke bestemmingen er gevlogen wordt en welke maatregelen er dan gelden. Op de site van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij, vind je de meest actuele informatie. Ook www.luchtvaartnieuws.nl is een handige site voor het laatste nieuws. Op de meeste luchthavens is er ook een sneltest mogelijkheid.

Serra San Quirico, Le Marche

Waarom juist wel op vakantie?

Deze bizarre periode is bijzonder stressvol voor vrijwel iedereen. Nu, misschien wel meer dan ooit, ben je echt toe aan rust en ontspanning.  Je wilt graag weer eens genieten van het leven, ‘La dolce vita’ zoals we dat hier noemen. Je verlangt, na de lange periode van gedwongen binnen zitten, naar een andere omgeving. Juist in deze tijd is het belangrijk even afstand te kunnen nemen van alles wat speelt. Even helemaal weg uit je woonomgeving. De tijd nemen om weer nieuwe energie op te doen. Naar Italië dus. Heerlijk genieten van al het moois en lekkers dat dit geweldige land te bieden heeft. Je ziet jezelf toch al zitten met een kop romige cappuccino op een zonnig terras met een prachtig uitzicht.

En mocht het toch niet lukken om op korte termijn echt weg te gaan, bedenk dan dat door met vakantieplanning bezig te zijn, je gemoedstoestand al direct verbetert.  

Zoek je een prachtige, rustige en niet toeristische regio?

Wil je de toeristische trekpleisters, waar het al snel druk zal zijn, zoals Rome, Toscane, het Gardameer en Venetië liever vermijden? Zoek je een rustige, maar zeker niet minder mooie regio om weer even op adem te komen? Een regio waar zowel de Adriatische kust, de Apennijnen als talloze prachtige dorpjes en historische steden binnen handbereik te vinden zijn? Dan is Le Marche (De Marken) misschien iets voor jou? In Le Marche is het aantal besmettingen minimaal en ons dorp Mergo is al enige tijd volledig coronavrij. Lees dit blogartikel voor meer informatie over de regio.

Lago di Cingoli, voorjaar

Bed and Breakfast en vakantiehuisje Casa dei Colli in Mergo, Le Marche

Vermijd je nu liever drukke hotels of campings met gemeenschappelijk sanitair, dan is een Agriturismo of Bed en Breakfast wellicht een goede keuze. Casa dei Colli ligt net buiten het dorp Mergo tussen de heuvels van Le Marche. In onze kleinschalige accommodatie hebben we drie comfortabele kamers beschikbaar, met eigen badkamer. Allen met een eigen entree, direct uitkomend op de riante tuin. Er is meer dan voldoende ruimte om te relaxen.

Daarnaast staat er een vakantiehuisje op ons terrein Deze studio is geschikt voor 2-3 volwassenen en heeft met de eigen tuin en het privéterras nóg meer privacy.

Snuffel rustig rond op deze website en neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Hopelijk kunnen we je snel verwelkomen en kun je genieten van een welverdiende, zorgeloze vakantie.

casadeicolli vooraanzicht
Casa dei Colli, bed and breakfast en vakantiehuisje

CarolienWeer op vakantie naar Italië!