Nieuws & Recepten

Weer op vakantie naar Italië!

Het laatste nieuws over reizen naar Italië. Bijgewerkt op 1 juni 2021

Nu het coronavirus, of beter gezegd Covid-19, steeds beter onder controle is, kan weer vooruit worden gekeken en vakantieplannen worden gemaakt. Als Italië jouw favoriete vakantieland is, kan je vast niet wachten om je koffers te pakken en af te reizen naar de prachtige Laars. Maar misschien heb je nog wel vragen of twijfel je over de beste bestemming? Lees verder om antwoord te vinden op al je vragen.

lemarche-kust-numana-casadeicolli
De kustlijn bij Numana, Le Marche

Hoe is de situatie nu in Italië met betrekking tot covid-19?

Al geruime tijd dalen de besmettingscijfers gestaag. Daarnaast wordt er in een flink tempo gevaccineerd. Op diverse sites wordt dagelijks bijgehouden hoeveel besmettingen er per regio zijn en hoeveel Italianen er gevaccineerd zijn. Kijk bijvoorbeeld hier voor de actuele besmettings- en vaccinatiecijfers.

Italië heeft de grenzen geopend vanaf 15 mei 2021.

Omdat de cijfers er goed uitzien, en Italië graag weer internationale toeristen wil ontvangen, is het vanaf 15 mei weer mogelijk om op vakantie te gaan naar La Bella Italia.

Volgens de laatste berichten is het verplicht voor alle vakantiereizigers van 2 jaar en ouder, om een negatieve testuitslag te kunnen overleggen (een PCR of antigeentest), die niet ouder is dan 48 uur vóór moment van aankomst in Italië (bij de grens). De zelftesten die je nu overal kan kopen gelden niet. De quarantaineplicht vervalt hiermee. Je dient je natuurlijk wel te houden aan de voorschriften, zie verder. Zonder test mag je wel het land in, maar geldt de zelfquarantaine van 10 dagen nog wel.

Dit geldt waarschijnlijk tot het Europese digitale coronacertificaat dat in de hele Europese Unie zal gaan gelden. Meer informatie daarover vind je via deze ec.europa.eu/info/

Vanaf 24 mei is het ook nodig om het zogenaamde EU Digital Passenger Locator Form (dPLF) in te vullen (de voorloper van het Europese digitale groencertificaat). Via euplf.eu/it/eudplf-it/ vind je meer informatie (in het Italiaans, maar je kan de taal aanpassen). Via app.euplf.eu kun je het formulier digitaal invullen.

Er is een app beschikbaar reopen.europa.eu/nl waarop alle actuele informatie en voorschriften per land en regio worden vermeld. Let wel op, de app wordt dagelijks bijgewerkt en geldt voor de huidige situatie. Veranderingen die door overheden worden aangekondigd vanaf een toekomstige datum worden (nog) niet vermeld.

Uitzicht op Rosora vanuit Mergo, voorjaar

Wat betekenen de kleurcodes in Italië?

De regio’s in Italië worden aangeduid met een kleurcode: rood (hoog risico), oranje (gemiddeld risico), geel (laag risico) en wit (nauwelijks risico), met voor elke kleur andere regels. Via Covidzone.info zie je welke regio welke kleur heeft. Heel Italië kleurt op dit moment geel, een aantal regio’s zullen in juni de witte status, dus nauwelijks risico, krijgen.

Net als in andere landen, zoals Nederland en België, zijn er overal een aantal algemene voorschriften. Eén meter afstand houden, regelmatig handen wassen en het gebruik van een mondkapje binnen in openbare gelegenheden en buiten waar je je onder de mensen begeeft, zijn de meest belangrijke.

De winkels, musea en sportscholen zijn geopend bij code wit en geel . Ook de restaurants, ijssalons en bars zijn open. Restaurants bedienen vanaf 1 juni ook weer binnen. Er is ook vaak een afhaalmogelijkheid. Momenteel geldt er een avondklok tussen 23.00 en 05.00 uur, maar deze zal op 7 juni verzet naar middernacht. Op 21 juni wordt de avondklok helemaal opgeheven. Zie voor een overzicht welke regels er per kleurcode gelden, deze link (in het Italiaans) governo.it/it/articolo/domande-frequenti-sulle-misure-adottate- Klik op de betreffende regio voor alle maatregelen op een rijtje. Er mag vrij gereisd worden tussen de witte en gele regio’s onderling. Mocht er een regio oranje of rood kleuren, dan heb je een noodzakelijke reden, zoals voor werk, studie of een medische reden en een formulier nodig. Naar huis rijden mag ook door een rode zone.

Uitzicht in het voorjaar, Casa dei Colli, Le Marche

Met de auto of het vliegtuig?

Via de website wijs op reis van het ministerie van buitenlandse zaken en de pagina van de ANWB  italie/informatie kan je terecht voor de laatste informatie over het reizen naar Italië vanuit Nederland.

Reis je vanuit België kan je op deze site www.info-coronavirus.be/nl/reizen/. alle informatie vinden.

Met eigen vervoer kun je door de tussenliggende landen, tussen Nederland en Italië reizen. Het kan zijn dat je niet mag overnachten in een van de tussenliggende landen, informeer je daarover via bovenstaande website van buitenlandse zaken. Aan de grenzen worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd.

Wil je liever met het vliegtuig? De luchtvaartmaatschappijen kondigen zelf aan wanneer en op welke bestemmingen er gevlogen wordt en welke maatregelen er dan gelden. Op de site van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij, vind je de meest actuele informatie. Ook www.luchtvaartnieuws.nl is een handige site voor het laatste nieuws. Op de meeste luchthavens is er ook een sneltest mogelijkheid.

Serra San Quirico, Le Marche

De terugreis

Na die welverdiende vakantie moet je natuurlijk ook weer terug naar huis. Via de bovenstaande links, vind je de actuele informatie daaromtrent. Mocht je een negatieve testuitslag nodig hebben voor het thuisland, dan kan dat in Italië op verschillende luchthavens, medische laboratoria en bij bepaalde apotheken. De prijzen verschillen nogal, maar liggen tussen de 15 en 65 euro. Zodra Nederland de gele kleur toekent aan Italië, kun je zonder extra maatregelen weer huiswaarts. Zie voor België: deze site www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Waarom juist wel op vakantie?

Deze bizarre periode is bijzonder stressvol voor vrijwel iedereen. Nu, misschien wel meer dan ooit, ben je echt toe aan rust en ontspanning.  Je wilt graag weer eens genieten van het leven, ‘La dolce vita’ zoals we dat hier noemen. Je verlangt, na de lange periode van gedwongen binnen zitten, naar een andere omgeving. Juist in deze tijd is het belangrijk even afstand te kunnen nemen van alles wat speelt. Even helemaal weg uit je woonomgeving. De tijd nemen om weer nieuwe energie op te doen. Naar Italië dus. Heerlijk genieten van al het moois en lekkers dat dit geweldige land te bieden heeft. Je ziet jezelf toch al zitten met een kop romige cappuccino op een zonnig terras met een prachtig uitzicht, een wandeling door de bergen maken en historische plaatsen bezoeken.

En mocht het toch niet lukken om op korte termijn echt weg te gaan, bedenk dan dat door met vakantieplanning bezig te zijn, je gemoedstoestand al direct verbetert.  

Zoek je een prachtige, rustige en niet toeristische regio?

Wil je de toeristische trekpleisters, waar het al snel druk zal zijn, zoals Rome, Toscane, het Gardameer en Venetië liever vermijden? Zoek je een rustige, maar zeker niet minder mooie regio om weer even op adem te komen? Een regio waar zowel de Adriatische kust, de Apennijnen als talloze prachtige dorpjes en historische steden binnen handbereik te vinden zijn? Dan is Le Marche (De Marken) misschien iets voor jou? In Le Marche is het aantal besmettingen minimaal en ons dorp Mergo is al enige tijd volledig coronavrij. Lees dit blogartikel voor meer informatie over de regio.

Lago di Cingoli, voorjaar

Bed and Breakfast en vakantiehuisje Casa dei Colli in Mergo, Le Marche

Vermijd je nu liever drukke hotels of campings met gemeenschappelijk sanitair, dan is een Agriturismo, Bed en Breakfast of vakantiehuisje wellicht een goede keuze.

B&B Casa dei Colli ligt centraal in Le Marche met alle bezienswaardigheden op korte afstand. In onze kleinschalige accommodatie hebben we drie comfortabele kamers beschikbaar, met eigen badkamer. Allen met een eigen entree, direct uitkomend op de riante tuin. Er is meer dan voldoende ruimte om te relaxen. Je hebt overal een magnifiek uitzicht over de Marchigiaanse heuvels. Daarnaast staat er een vakantiehuisje op ons terrein. Deze studio is geschikt voor 2-3 volwassenen en heeft met de eigen tuin en het privéterras nóg meer privacy.

Snuffel rustig rond op deze website en neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Hopelijk kunnen we je snel verwelkomen en kun je genieten van een welverdiende, zorgeloze vakantie.

casadeicolli vooraanzicht
Casa dei Colli, bed and breakfast en vakantiehuisje

CarolienWeer op vakantie naar Italië!