Nieuws & Recepten

Mooi Mergo, Le Marche

Wandel mee vanuit onze bed and breakfast door het middeleeuwse kasteeldorp.

In Le Marche, Italië,  ligt zo’n 30 km landinwaarts vanaf de havenstad Ancona, tussen de grotere plaatsen Jesi en Fabriano, het dorp Mergo. Onze B&B Casa dei Colli ligt net buiten dit dorp, op 3 kilometer afstand.   

Via deze virtuele wandeling,  neem je een kijkje in en rond dit middeleeuwse kasteeldorp. Je kunt deze wandeling straks echt maken en genieten van dit dorp, het heuvellandschap van Le Marche, tijdens je verblijf bij onze B&B, Casa dei Colli. Spring je liever op de fiets? Dat kan natuurlijk ook.

welkomstbord-casa-dei-colli-lemarche-

Vanuit onze bed and breakfast loop je het weggetje uit, langs ons welkomstbord en sla je linksaf, via Panocchia. Wanneer je geluk hebt, kijk je direct uit over een enorm veld vol met zonnebloemen.

girasole-zonnebloemen-via-panocchia-mergo-casa-dei-colli-lemarche.jpg

Je loopt over de landweg, via een bruggetje, langs de velden met granen, koolzaad en zonnebloemen. Na een klein klimmetje, zie je na een veld met olijfbomen, aan de linkerkant van de weg een rij met cipressen. Er tegenover ligt agriturismo Colle delle Stelle.

Bij dit authentieke Marchigiaanse restaurant kan je zowel lunchen als dineren. Daarbij mag je dan ook gebruik maken van het zwembad. Veel Italiaanse families komen hier genieten van een uitgebreide zondagmiddag pranzo.

Terwijl je doorloopt, geniet je onderweg van de ultieme stilte, het uitzicht over de mooie Marchigiaanse heuvels en adem je de schone buitenlucht in.

casa-dei-colli-mergo-lemarche

Zeer waarschijnlijk zie je roofvogels vliegen en misschien zelfs herten of wilde zwijnen oversteken.

cingiale-mergo-casa-dei-colli-lemarche.jpg

Je komt na 20 minuten aan het eind van de weg. Aan de rechterkant ligt Apicoltura Sandroni.

picoltura-sandroni-mergo-casa-dei-colli-lemarche-

Hier verkopen ze de honing die wij bij het ontbijt serveren. Wanneer het koolzaad naast ons huis staat, hoor je de bijen flink zoemen in het veld. Ze hebben vele soorten heerlijke honing en laten je graag proeven. Ze verkopen ook andere met honing bereide producten, zoals zeep, crèmes en snoepjes. Maar ook bier en olijfolie.

Wanneer je hier linksaf zou slaan, ga je over de heuvelrug (met zowel links als rechts een prachtig uitzicht), naar dorpen zoals Rosora, Montecarotto, Serra San Quirico en Poggio San Marcello. Wij informeren je er graag over, wanneer je bij ons logeert.

Je slaat rechtsaf naar de rotonde.

Wanneer je bij de rotonde naar rechts zou gaan, kan je ook prachtige wandelingen maken richting Serra San Quirico. Deze hebben we voor je beschikbaar in onze wandelmap.

chiesa-san-marchiana-mergo-casa-dei-colli-lemarche-

Direct bij de rotonde staat een klein kerkje, chiesa San Marchiana. Het is altijd in particulier bezit geweest. Het werd aan het einde van de 18e eeuw gebouwd door de familie Borgiani, die hun eigen paleis, Palazzo Borgiani, er vlak achter hadden. Het wordt de kerk van Santa Marchiana genoemd, omdat het lichaam van de gelijknamige heilige maagd en martelaar wordt vereerd. Het pand is sinds 2012 eigendom van de familie Boldrini,  Laura Boldrini is een bekende persoonlijkheid; zij is journalist, VN-functionaris, schrijfster en politica.

Rechts zie je de Apennijnen liggen. De Monte Murano (de berg met de zendmasten) en de Monte San Vicino . Deze kan je beide beklimmen (zie onze wandelmap). 

monte-murano-casa-dei-colli-lemarche

Je slaat bij de rotonde links af, de doorgaande weg richting Mergo. Er is hier geen apart voetpad, maar er is nooit druk verkeer.

Neem na 100 m de eerste weg links, via Castellaro (let op: ook de andere zijwegen hebben dezelfde naam). Vervolg deze weg, onderwijl genietend van het uitzicht. Eerst zie je het dorp Rosora en even later Cupramontana. De weg loopt naar beneden en komt uit op de doorgaande weg. Sla linksaf richting het dorp.

rosora-2-casa-dei-colli-lemarche

Na zo’n 30 minuten wandelen vanaf onze B&B, bereik je het dorp. Je loopt door de dorpsstraat langs het verzorgingshuis, de basisschool en ziet aan de rechterkant Osteria delle Viole.

Moeder en dochter runnen hier een restaurant met typisch Marchigiaanse specialiteiten. Zoals gebruikelijk in veel osteria’s is er geen menukaart, maar vertelt dochter Vivian (die goed Engels spreekt), welke gerechten er die avond voor je kunnen worden bereid. Zomers zit je heerlijk buiten op een klein binnenplaatsje. Vrijwel al onze gasten eten hier minimaal één keer en komen graag terug. Het is niet groot en snel volgeboekt, maar wij reserveren graag voor je.

Direct aan de overkant bevindt zich bar/restaurant Locanda dei Ribelli.

Het barretje is, ook overdag, geopend voor een lekkere cappuccino of een fris biertje. Het restaurant is geopend voor lunch en diner. Ze hebben een ruime kaart met eveneens lokale gerechten. De porties zijn hier vrij groot, wij adviseren dan ook om gerechten te delen.  Ze serveren hier ook heerlijke pizza’s, die je ook kan meenemen.

Je loopt door, ziet via doorkijkjes tussen de huizen, de Apennijnen en komt op een klein pleintje; piazza G. Leopardi. Hier bevinden zich het gemeentehuis, het postkantoor , de bibliotheek en de dorpssupermarkt: Mini market da Sandra.

Deze dorpswinkel wordt gerund door moeder en dochter, die de winkel, die een jaar leegstond na de pensionering van de vorige eigenaar, nieuw leven in hebben geblazen. Hier kan je boodschappen doen, wanneer je een keer niet uit eten wilt en in onze cantinakeuken zelf een maaltijd wilt bereiden of in ons vakantiehuisje met eigen keuken verblijft. Tussen 1300 – 1600 uur is de winkel gesloten, voor de welbekende siësta.

bankjes-mergo-casa-dei-colli-lemarche

Op het pleintje vóór de supermarkt staan, onder de hoge bomen, vier zitbankjes rond de dorpspomp. Je zit hier zomers lekker in de schaduw. De lokale bevolking komt hier bij elkaar om de laatste nieuwtjes door te nemen en gezellig te kletsen. 

Links omhoog ligt het oude kasteeldorp. Mergo bevindt zich op bijna 400 meter boven zeeniveau, met uitzicht op de vallei met de meanderende Esino rivier, de spoorlijn Ancona-Rome en de SS 76. De slingerende SP9 verbindt het dorp met de vallei.

mergo-porta-casa-dei-colli-lemarche

Mergo werd gebouwd in de middeleeuwen rond een kasteel. Een van de kastelen rondom Jesi, waaraan de verrukkelijke , witte streekwijn, Verdicchio dei Castelli di Jesi, zijn naam aan te danken heeft. 

Vanaf de pre-Romeinse tijd was heel Vallessina een doorvoer- en handelsgebied tussen de Grieken uit Ancona en Numana, de Etrusken en de Umbriërs. In 295 voor Christus werd de aanwezigheid van de Romeinen verstevigd en versloegen zij de Etrusken, Umbriërs, Galliërs en Samnieten in de slag om de Sentino. Mergo werd officieel een castrum (een versterkte plaats), in de 12e eeuw, hoewel het afhankelijk was van de regering van het naburige Serra San Quirico.

Het eerste document waarin Mergo (lo Merago) werd vermeld, dateert uit 1172. Een ander document uit 1199 verzekert ons, dat het destijds al een kasteel was en zijn hoofdkerk had, die van San Lorenzo, waaraan de huidige parochie ook is gewijd.

De muur rond het dorp is gerenoveerd in de 14e – 15e eeuw. Aan het begin van de negentiende eeuw stonden er nog enkele bastions en ruïnes van een toren. De muur volgt de bijna continue indeling van de vestingwerken van de eerste nederzetting. De omringende muur heeft een veelhoekige vorm, dat aan de noordwest kant goed bewaard is gebleven. Zo ook de poort van het kasteel, deze was vroeger uitgerust met een ophaalbrug met een diepe gracht eronder.

 In 1827 nam paus Leo XII het kasteel van Mergo over van Serra San Quirico  en maakte er een gemeente van met een speciaal decreet, waarbij ook de parochie van San Lorenzo werd opgericht.  Mergo verloor opnieuw zijn onafhankelijkheid in 1917 toen het samen met Rosora de gemeente Rosora-Mergo vormde. Op 1 februari 1946 kreeg het zijn definitieve autonomie terug. Het dorp telt momenteel zo’n 1000 inwoners.

mergo-piazza-casa-dei-colli-lemarche-

De grote luchtfoto van het dorp uit de jaren dertig van de vorige eeuw, geeft je een goed beeld van dit oude plaatsje. Loop onder de poort met torenklok door. Wandel door de smalle middeleeuwse straatjes, die op verschillende hoogtes liggen en bijna allemaal op de ommuring uitkomen, die je ook kan belopen en je overal een mooi uitzicht geeft op de heuvels met Verdicchio-wijngaarden, de Apennijnen en de dorpen Rosora en Cupramontana.  

Aan de hand van de foto’s die op de buitenmuren van de huizen hangen, krijg je een beeld van het dorp uit de vroege vorige eeuw. Het mooie kerkje, San Lorenzo, herbouwd in 1818, is vaak open om te bezoeken.

rosora1-casa-dei-colli-lemarche

Na het dorp te hebben bezocht, vervolg je de doorgaande weg met de scherpe bocht naar beneden. Na 100 meter sla je scherp linksaf en neemt een van de trappen tussen de huizen door, naar beneden (met de fiets blijf je op de doorgaande weg). Je komt uit op de doorgaande weg, en slaat linksaf. Neem de eerste weg, bij het grote metalen kruis, links, via Fontisa. Houd links aan en vervolg de weg.

Wanneer je hier de eerste weg rechts zou gaan, kom je bij countryhouse Il Tiglio, waar je ook heerlijke, lokale specialiteiten kunt eten en,  net zoals in de andere restaurants, de voortreffelijke streekwijnen kunt proberen.

Loop rechtdoor, wanneer je naar linksboven kijkt, zie je de huizen van het dorp liggen. Loop langs de picknicktafel en neem de eerste weg links omhoog, via Colli. Je komt langs de camperplaats “Loc no Loc” , het voetbalveld en de “Circolo Parrochiale”, een ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking. Je komt weer uit bij de doorgaande weg.

Sla rechtsaf, loop langs het verzorgingshuis en voorbij de weg waar je op de heenweg uitkwam. Direct na het derde huis op nummer 4 (dat al een eeuwigheid te koop staat), neem je de smalle weg rechts omhoog. Na een pittig klimmetje kom je weer uit op de doorgaande weg. Sla rechtsaf en loop weer richting de rotonde. Houd rechts aan en sla daarna de eerste weg linksaf, via Panocchia. Onderweg,  genietend van het uitzicht over de heuvels, zie je in de verte het plaatsje Archevia voor je opdoemen.

archevia-casa-dei-colli-lemarche

Direct na agriturismo Colle delle Stelle, zie je rechts beneden Casa dei Colli liggen (’s avonds te herkennen aan de sfeervolle tuinverlichting).

casa-dei-colli-lemarche-view

Eventueel kan je de eerste weg links nog even omhoog lopen om na 100 meter de bijenkasten van de apicoltura te zien staan.

apicoltura-mergo-casa-dei-colli-lemarche-

Voorbij ons welkomstbord,  kan je eventueel de via Panocchia nog een klein stukje doorlopen, voor nog meer mooi uitzichten. Deze weg loopt na twee 2 boerderijen dood.  

uitzicht-richting-kust-casa-dei-colli-lemarche-

Bij het welkomstbord, keer je, na zo’n 1,5 uur,  weer terug naar het àllerleukste  plekje van Mergo: bed and breakfast Casa dei Colli, waar je op het terras of op een ligbedje, kan genieten van een verfrissend drankje.  

Stilte en Rust - Casa dei Colli
Stilte en Rust – Casa dei Colli
casadeicolli vooraanzicht

Zin gekregen om naar Mergo te komen? Zie onze website voor meer informatie en neem contact op!

Via onderstaande links vind je meer informatie en foto’s over de beschreven restaurants en het dorp.

agrisandroni.it/1/miele

facebook.com/osteriadelleviolemergo

ristorante-la-locanda-dei-ribelli

countryhouseiltiglio.it

comune.mergo.an.it

CarolienMooi Mergo, Le Marche