Nieuws & Recepten

Fietsen in Le Marche, Italië

Wie, tijdens de vakantie in Italië, wel zin heeft in wat activiteit, stapt bijvoorbeeld op de fiets. De rustige regio Le Marche in midden Italië leent zich uitstekend voor prachtige fietstochten over de glooiende heuvels. Op de fiets beleef je het landschap op een speciale manier. Elk seizoen biedt een andere sfeer en een ander uitzicht. Veel wielrenners, waaronder de beroemde ronderenner Vincenzo Nibali, maken hier hun kilometers. Maar ook voor de recreant zijn er voldoende mogelijkheden.  

Langs de kust een kilometerslang fietspad

fietsen-lemarche-uitzicht-kust
Uitzicht rondom Monte Conero

Langs de Marchigiaanse kuststrook ligt een vlak fietspad van vele kilometers. Hier kun je, met continue uitzicht op zee, zonder al te veel moeite, langs de boulevard fietsen. Bij de vele strandtentjes kan je pauzeren voor een gelato of een lekker bordje pasta met zeevruchten. Vlakbij de havenstad Ancona ligt de Monte Conero. Een prachtig wandel- en fietsgebied, waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten over de Adriatische kust.

pasta-zeevruchten-lemache-casadeicolli-bedandbreakfast

Toeren tussen de glooiende heuvels

Landinwaarts voel je de glooiende heuvels letterlijk in je benen. Je ademt de schone buitenlucht in. Er zijn meestal geen aparte fietspaden, maar het verkeer is nooit druk op de doorgaande wegen. Afhankelijk van het seizoen zie en ruik je de bloeiende koolzaad-, zonnebloem- en lavendelvelden. Je zoeft vlak langs de druivenranken en olijfboomgaarden. Je toert door de vele middeleeuwse dorpjes en stadjes, waar je even kan stoppen voor een lekkere koffie in een lokaal barretje.

fietsen le marche heuvels
Uitzicht in september/oktober

Pittige klimmetjes in de bergen

Houd je wel van het pittige klimwerk? Fiets dan vanuit onze Bed and Breakfast zo het natuurpark Gola della Rossa (bekend van de grotten van Frasassi) in. Een prachtig gebied met bossen, heuvels en bergen. Hoe hoger je de bergen beklimt, hoe groter de beloning met een spectaculair uitzicht.  

Met de eigen fiets of op een gehuurde e-mountainbike

Vaak nemen gasten hun eigen fiets mee op vakantie naar onze Bed and Breakfast. Daarentegen kunnen wij hier ook een fiets voor je huren. Wij regelen dat je fiets naar onze B&B wordt gebracht, zodat je na het ontbijt direct kunt vertrekken. Een (elektrische) mountainbike is in deze regio voor recreanten de beste optie. De heuvels kunnen best pittig zijn en je komt nogal eens op strade bianchi (ongeasfalteerde wegen) terecht.

We hebben diverse fietsroutes voor je beschikbaar. Als gast van onze B&B ontvang je een lijst met fijne restaurants in de omgeving. Tijdens je fietstocht kan je deze aandoen voor een lekkere lunch met specifieke gerechten en dè wijn uit deze streek; Verdicchio. 

Daarnaast is het ook mogelijk om aan begeleide tochten deel te nemen, bijvoorbeeld naar de Monte Sibilini. Dit kan met de organisatie Marche Italia Tour. Zie voor meer informatie: marcheitaliatour.it/

Wanneer onze gasten moe maar voldaan terugkeren van hun fietstocht, horen wij graag hun avonturen aan.  Hun enthousiaste verhalen sporen ook andere gasten aan, om in de pedalen te klimmen.

Ervaringen van onze gasten

Hieronder twee verslagen van onze gasten.

Marja en Hans hadden hun eigen e-bikes meegenomen. Zij hebben, tijdens hun verblijf bij onze bed & breakfast, een aantal prachtige tochten gemaakt, zowel langs de kust als landinwaarts. Hieronder hun verslag van een dag vol avontuur.

We hebben vandaag weer een les geleerd…

Hans heeft op MAPS.ME (offline kaarten en GPS navigatie) een mooie route uitgezet naar Genga: een op 332m. hoogte gebouwde borgo. De rotsen zijn de fundamenten voor de huizen geweest.

fietsen-lemarche

De tocht is prachtig en meer dalend dan stijgend. Na Genga fietsen we door naar de grotten van Frasassi, door een kloof in het natuurpark Gola di Rossa e di Frasassi, zoooo mooi om hier doorheen te fietsen!

grotte-di-frasassi-b&B-casadeicolli-lemarche
De grotten van Frasassi, die je dagelijks kunt bezoeken
frasassi 2

De grotten zijn meer dan 150.000 jaar oud en van de totale 13 km aan gangen is er 1,5 km toegankelijk gemaakt voor toeristen. Het is op foto’s niet over te brengen hoe immens groot en sprookjesachtig mooi het er is. We fietsen langs de achthoekige kapel die gebouwd is in de grot. In verband met tijdgebrek kunnen we niet meer naar boven lopen.

Na de grotten beginnen we aan die prachtige, overwegend vlakke terugweg naar Mergo…maar helaas.. na 11 km houdt de weg op! Hans gaat nog op inspectie maar er is geen doorkomen aan..

We moeten terug! En dat houd heeeel veel stijgen in ennn..meer kilometers. 8 km voordat we thuis zijn, houd mijn accu ermee op (helaas geen extra meegenomen). Hans fietst door en pikt me later op.  Net voor donker kunnen we in onze Casa er weer een borrel op pakken! Het was een prachtige dag.

En de les: MAPS.ME laat ALLE wegen zien, ook die er niet meer zijn.

Hans & Marja

fietsen-lemarche-italie

Hieronder het verslag van Paul en Rianne, die op gehuurde e-mountainbikes een mooie fietsdagtocht maakten rondom onze B&B in Mergo.

fietsen,le marche, vertrek

Prachtige fietstocht vanaf Bed and Breakfast Casa dei Colli

Onze fietsen stonden al klaar (gebracht door de verhuurder) om op pad te gaan door het glooiende landschap van de Marken. 

Onze eerste stop is Montecarotto, waarbij we door de toegangspoort ineens in een andere wereld stonden. De tijd staat echt even stil; mooie oude authentieke huizen en uiteraard bij het “ dorpscafé“ stoppen wij even voor een cappuccino en Iets lekkers. We nemen plaats op het terras tegenover het prachtige theater Communale waar de plaatjes van internet ons de binnenkant laten zien. Dit theater laat ons de tijden beleven van weleer of was het wellicht de oude Italiaanse vrouw op het bankje? 

fietsen, le marche, koffie
Een terrasje pakken voor een lekkere cappuccino kan in de vele middeleeuwse dorpjes

Wij vervolgen onze weg naar Serra de Conti en wederom komen historische tijden terug. We hebben nog een ritje voor de boeg, dus rijden we door het plaatsje met onze e-mtb. Zichtbaar genietend door het Marchiaanse landschap met prachtige vergezichten.

fietsen le marche onderweg

We wilden graag naar Arcevia, echter hoewel we sportief zijn en onze e-mtb vaak in eco stand staat huhuh….besluiten we de batterij te sparen door maar niet naar boven te fietsen om de oude stad te verrijken met ons bezoek. Het was namelijk nog een klimmetje van 20% en moesten de krachten van de accu verdelen om weer bij de Casa aan te komen.

fietsen le marche uitzicht casa dei colli

We vervolgen onze weg door slingerweggetjes over de glooiende hellingen waarbij onze pedalen bij afdalingen even rust worden gegund en we genieten van al het moois. We kiezen voor een binnendoor pad waar nog minder auto”s rijden en gaan naar Casteligioni. Helaas, de plaatselijke bar had vandaag besloten niet open te zijn, dus door naar ons huisadres Casa dei Colli . We nemen nog snel een foto van het dal waar we onze “ Casa“ in de verte al zien liggen. Bij thuiskomst krijgen we een lekkere piadine van gastheer Frans en met een heerlijk zonnetje aan de lucht, strijken we neer in de tuin om te genieten van een lekkere Verdicchio.

Wat een dag en wat een beleving vol van beweging, authenticiteit, avontuur, gezelligheid en relaxte sfeer in een werkelijk prachtige omgeving…. zo kijken we nog even terug op deze enerverende dag die we nooit meer zullen vergeten😀

Ciao, Rianne & Paul

Wil jij ook fietsen in Le Marche?

Heb jij ook zin gekregen om Le Marche een keer met de fiets te ontdekken, neem gerust contact op voor de mogelijkheden. Zie voor meer informatie over fietsen en andere activiteiten in Le Marche ook de pagina: “wat te doen proeven-beleven “elders op deze website.

fietsen, le marche, bloem
CarolienFietsen in Le Marche, Italië